CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, December 25, 2011

it's no longer how it used to be...

ASSALAMUALAIKUM...KOMBANWA...GUTEN ABEND...

hye semua!!!post ni dibuat sebelum final exam bermula pada minggu depan dan minggu depan gak tahun baharu akan berganti.

'kenapa aku buat post ni sedangkan minggu depan nak exam?'

sebabnya
>>
>>>>


nak luahkan perasaan sahaja.untuk pengetahuan, buat sem ke-5 aku ni, aku balik rumah tidak sekerap yang selalu...sungguhpun aku balik rumah ni pun, bukannya aku dapat berjalan keluar pun...
kereta xde sebab abang aku dah kerja dengan kawan dia....(kawan2 doakan yea, rezeki abang saya dipermurahkan oleh-Nya dapat keuntungan besar drpd pekerjaan dia...insya Allah..:))
so, lepak la aku di rumah...so, xde la menarik mana stay kat umah ni kan???
THAT'S WHY i prefer stay kat hostel compared balik rumah...

tapi aku kesian ngan mak aku la...
sape la x kesian ngan mak sendiri kan???huk3..nak jadi si tanggang ke???oh no k??

しかし...

aku tak boleh tulis sepenuhnya di sini....orang kata membuka aib...kan??

ya Allah kuatkan lah hati hamba-hamba Mu ini....tiada tempat lain yang boleh hambu Mu ini mengadu selain kepa Mu...
dalam sujud hamba Mu ini mengadu dengan rasa kerdil di hadapan Mu.....kuatkan lah hati hamba-hambaMu ini...


aku rasa tu jer yang aku mampu buat ketika ini.....
....
..
.
.
.

apa perasaan korang kalau orang yang korang sayang  hiding something from you and wouldn't share about it.
doesn't it looks so fishy???even not allowed to touch he/her belongings??
with sudden a bad  tempered..
...
..
.
.
.

ARGHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!



xpe...what  goes around comes around.....
hari ni ko sakit hati orang...someday,you'll pay for it!!!!
coz I DON'T CARE ANYMORE!!

sebelum final start, aku nak buang segala runsing kat kepala hotak ni...
jangan disebabkan masalah individu ni akan menjahanamkan result exam aku...
coz we, women are not  STUPID!!! 

Saturday, December 24, 2011

yang mana satu~

ASSALAMUALAIKUM...GUTEN ABEND...こんばんわ。。。

malam ni just luahan perasaan aku buat masa ni...lately ni busy dengan assignments and test. but there is another issue yg timbul about the elective issue...hurmmm....for me, takde la isu besar sangat cuma isu dalaman jer la...tak tahu nak pilih yang mana satu...semua nya ilmu berguna dan bermanfaat untuk manusia sejagat...(cewah....ayat macam nak pergi manifesto la plak..hahaha)

fenin2
fenin2
fenin2


tgk lar nnt apa yang akan terjadi....
akan ku update di blog ku ini.....:)

Monday, December 12, 2011

manga

ASSALAMUALAIKUM....KONNICHIWA...GUTEN TAG!!

hisashiburi mina-san!!!
i've been busy these lately days...lots of assignment, presentation and test that need to be settled...huk3...
(name pon blajar...byk la keje kan???)

ok la, this entry would be short..or perhaps i may add-up later in another post....
i just wanna share my interest with y'all.

you guys know that i really enjoy and DHF of hana yori dango right??not only to the japanese drama but as well their manga i also followed recently.huk3...right now i've read the chapter 104 but the volume i dont remember cause i just read by online..

after reading the manga i knew few things that kinda surprise me...hee (^^)..
but i can't tell you guys now...hahaha....but i think this mangaka is pretty brilliant in arranging such that story...no wonder this manga had been adapted for drama in taiwan (meteor garden-daomingsi and sanchai), japan(hana yori dango-domyouji and makino), korea(jun pyo and jandi) and china(meteor shower)..my favourite is definitely from japan!!!hahaha........i knew tsukasa in japanese drama might not handsome as junpyo in korea...so DO I CARE???ahhahaha~

alright, i think that enough for now...i may continue sharing this with you guys next month probably after my exam end...huhu~
cant wait!!!!!!

but before that, zehi kiite kudasai~

Saturday, October 15, 2011

unexpected plan

ASSALAMUALAIKUM...GUTEN TAG..こんにちは

dah lame rasenyer tak update blog ni..hehehe~
biasa la kan dah start kuliah ni...aku memang jarang la nak buka internet ni...tapi kan, orang lain  bila start kuliah ada gak sibuk beronline...aku plak terbalik..hak3...
reasonnya>>>aku tak da broadband and wi-fi pon kat fakulti jer....

ok la, kali ni aku nak cakap pasal unexpected plan...hahaha...

korang rase pasal ap???

????
??
?

TADAAAAA!!!!!!


hahaha.....akhirnya, berjaya gak menapak keTanah Tinggi Genting (GH)..
>>bukan GENERAL HOSPITAL K???

on 8th oct, me and my friends went to GH...^^
actually plan nak g cni memang last minute. aku terlepas cakap 'apa kata kte g GH??'
last2 sume kate ok gak....the earlier plan was actually going to Sunway and later for roller skating..end-up we were having ROLLER COASTER.....(^^)


malam sebelum g GH tu macam rasa berat sikit la sebab member lagi sorg tu x dpt join atas sebab yang tertentu.....tapi, atas kerana ayat member aku yang lain ni berbunyi macam ni
'Xtau la.klu xg sok,ble lgleh g.aku pn xtaw.ni pn a*&$;^ ade kete.pas ni xde dh'. aku pun jawab la'yela...'.
pastu ley plak tnye pakse rela kat ak ke x...dah ayat die kat atas mcm tu.........sapa x akan wat keputusan mcm aku kan???gagagagagaga~
dan alhamdulillah selamat pergi dan pulang ke uitm shah alam...:P


anyways, thanks korang kerana wat ayat macam tu..kalox aku xde chance ke GH....hak3...
gumapsumnida!!!!

bertolak ke GH selepas subuh la kan...around kul 7 pg....sampaikan roommate aku x menyempat nak menanyakan kepada aku nak keluar ke mana....hahaha~
mana taknya, bangun subuh trus g mandi and bersiap nak keluar..nak kata ada modul hujung minggu x....nak kata g dating pon x...b'coz i'm single..opppsss....hahahahaha..
(statement x leh blah..hak3.)


nasib baik la main game yg thrill tu tak menyebabkan jari kaki sebelah ibu jari kaki aku tak biru macam dulu.....walaupon agak cuak la gak nak naik tu.....diorg siap boleh lepas kakn tangan aku pulak pegang kuat palang tu and buat muka abes serious..huhu....(>_<)
bende alah kat belakang ni la yang aku cuak..huhu...padahal dah naik bende ni byk kali kat tempat lain...tp still penakut..huk3...


hilang mood nak control ayu masa naik ni..huhu~
nasib baik la mase naik bende ni ada one chinese guy asyik kata 'don't worry xda pape la...'

problem is>>>aku control ayu pada siapa????hak3..NO ONE!!!! TETTT~(ayat org poyo)


even though kat sne ala2 sejuk2 gtu(actually xde la sejuk mane pon...), spek mata aku still tinted....hahhaa...nasib baik mencover kan mata 'panda' aku...hik3....terima kasih 'MENARA'..
>>sempat nak mempromo nama kedai spek mata..:P


ha..ni gambar lelain;


(before)

(after)


 ayat member aku:amboi..dpt coverage call AS ke Nadzeerah Bt Idris???
i : huh?????
chak!!!


ayunye makcik ni..:P


peluk bus tu kalo takut tertinggal bus.nadia with her map...:P


dalila, nad dah smpi london ni...x jumpe awk pun???huhuhu
sejuk giler kat london ni..:P


wow!!


oh my!!!x sanggup den nak naik..:O


termenung..jgn x termenung...(^^)


trip ke GH ni memang abes bajet la....even though x de la bajet mana pun coz we went there by car...hahaha....all together the expanses were about below RM100...coz we didn't have lunch there...coz beli kat sana sgt mahal..so, ap makanan yang kteorg beli kata ats hanya lah ubi keledek bakar..hurmmmm...nyummy~
(cicah ngan sambal tumis ikan bilis lg sedap hingga menjilat jari...:P)


lepas balik dar GH, kami berkaraoke sekejap..nak lepaskan gian and stress lepas test khamis sebelumnya...heee~


last2 sampai ke uitm semula dalm kul 11....best x???hee....berjalan sokmo....(^^)
balik bilik, mandi and solat semua.terus tidur zzZZZZzzz.....


MEMANG TERBAIK!!!!


hahaha~

Thursday, September 29, 2011

new semester

ASSALAMUALAIKUM....KOMBANWA...GUTEN ABEND..

hye y'all!!

lama rasanya tak update dalam blog ini.yerla....bulan lepas, bulan puasa dan agak sibuk la juga.sebab tolong mak buat kuih raya.kiranya, bulan puasa hari tu berjaya belajar satu resepi daripada mak.walaupun tak seberapa.tapi, ilmu tetap ilmu.

ramai kawan-kawan mak kata, 'nanti nadzeerah boleh la take place mak nanti'...i was like'huh??'...heeehee.....insya Allah apa salahnya kan???hobi gak baking2 ni..hee....

ok, bulan september yang bakal akan berakhir pada esok hari,hee...aku dah mulakan semester baruku.,,walaupun jumlah jam kredit hanya 16 jam.tapi, jadual kelas agak padat....hee...dan jumlah final paper yang akan diambil pada semester ini ialah 5 insya Allah....doakan aku agar aku lulus dengan cemerlang dan mampu menaikkan pointer untuk semester ini..AMIN....

i think that's for now!!hee....c ya!!

Thursday, August 11, 2011

formspring.me

Ask me anything http://formspring.me/hareezdan

Wednesday, August 10, 2011

apa yang anda fikirkan tentang diri anda pada 3 tahun akan datang???

apa yang anda fikirkan tentang diri anda pada 3 tahun akan datang???

Answer here

tak ku sangka

ASSALAMUALAIKUM...GUTEN TAG...こんにちわ。。。

semalam aku baru sahaja berkesempatan 'blogwalking' kawan-kawan ku setelah tidak berbuat demikian hari...saje jer..sekadar ingin mengetahui perkembangan cerita mereka.huhu~

siapa sangka seorang lelaki juga mengharapkan cinta sepertimana yang aku menulisnya di dalam blog aku ini...iyalah...selama ini, aku kenal tentang pasal lelaki,.they don't really into stuff like jejiwang ni...huk2..sorry boys..i really i don't know a lot about..haha..

apa2pun..menarik juga kita mengetahui apa pandangan mereka tentang cinta dan mengharapkan cinta daripada seseorang..(^_^)

Thanks for sharing it pal!!hik2..semoga anda juga akan bertemu dengan bakal zaujah anda tidak lama lagi dan Allah membalas doa mu itu berkat kesabaran mu itu...:)

p/s>>aku plak bile lagi???

Sunday, August 7, 2011

RAMADHAN TIBA LAGI..(^_^)

ASSALAMUALAIKUM...GUTEN ABEND...こんばんわ。。。。


bulan Ramadhan akan menjelang tidak lama lagi...keterujaannya amat ketara.ayahku salah seorang AJK surau sibok dgn persiapan untuk menyambut Ramdhan yang bakal menjelang lagi sehari...dan pada esok malam kita akan kita akan memulakan terawikh yang pertama.keesokan harinya, kita mula berpuasa.

pada ketika itu, bagi sesetengah orang merasakan masa berlalu dengan lambat. bagi ku pula, tidak.hal ini kerana, ibuku sibuk menjalankan projek beliau pada bulan puasa ini iaitu meniaga kuih raya. jadi, pada tahun ini aku berkesempatan membantu ibuku membuat kuih raya.kerana sejak 2004  aku tidak berkesempatan untuk menolong ibu aku membuat kuih raya.

jadi dengan kesempatan yang ada ini, saya akan cuba yang terbaik untuk berbakti kepada ibuku yang bersusah payah untuk mencari duit untuk kami adik-beradik.(walaupun aku hanya dua beradik)

 
salam ramdhan ye kawan2..(^_^)

Friday, July 29, 2011

we meet again!!!

ASSALAMUALAIKUM...GUTEN TAG.。。こんにちわ。。。

credit kepada sahabat ku->>>ain atiqah..:)
ahad yang lalu (24/7/2011), aku dan sahabat-sahabat sekolah rendah (SKDB) telah mengadakan perjumpaan setelah sekian lama tidak berjumpa..ada dalam kalangan yang hadir pada hari tersebut, baru pertama kali bertemu setelah 8 tahun tidak ketemu.antaranya ialah;

>nabilah dan nadiah (twinny)
>aiidir putera 
>jemi
>najwa farhana
>syafiza
>mustika
>nur ezzatul akmar
>jiha rahim

aku rasa itulah yang baru aku ketemu dalam perjumpaan dengan sahabat-sahabat daripada SKDB...

mengikut perkiraan aku, perancangan untuk reunion ini mengambil masa yang sangat lama untuk merancang dan juga mendapatkan persetujuan orang ramai. daripada pengalaman mengaturkan perjumpaan ini, banyak pengalaman yang aku peroleh.kadang-kadang, ada rasa nak meletup.hak3....
aktiviti yang kami lakukan untuk reunion itu ialah;
  • bermain tenpin boling
  • berborak
  • makan bersama-sama
  • bertukar-tukar hadiah.
 sungguhpun ada antara sahabat-sahabat kita yang tak dapat menghadiri ke perjumpaan itu..mereka juga tidak lupa untuk mengirim salam kepada sahabat-sahabat yang menghadiri ke perjumpaan itu....

credit kepada sahabatku->>nabilah nadiah(twinny)
terima kasih tak teucap sahabat-sahabat...(^_^)...akan ku ingat kesungguhan anda semua yang hadir pada hari tersebut...dan juga mohon maaf juga di atas kemaslahatan yang berlaku semasa berlakunya program tersebut kerana diriku ini serba kekurangan....apa2 pun insya Allah, kita akan ketemu lagi ya sahabat..(^_^)
 lagu untuk anda semua.SAHABAT


Thursday, July 28, 2011

if you're wanna be bear, be grizzly..grrr.....

ASSALAMUALAIKUM....GUTEN ABEND....こんばんわ。。。

ok..i'm not talking about her....
(nyer bear wearing a shawl like hana tajima....so what???like i care~)

just taken this picture during my way back to KL from Batu Pahat, Johor....

ok back to where i wanted to share a story.

pernah tengok filem 'When in Rome' tak???

try watch this trailer...

actually aku tak pernah berpengalaman apa-apa berkaitan percintaan...mungkin ada yang mengimpikan berpeluang mengalami sendiri pangalaman bercinta.tidak kurang juga diriku ini...yang langsung tak pernah berpeluang menyatakan kepada dia..entah dia perasan atau tidak...hurmm..entah la..

so far, pengalaman buat setakat ini hanyalah sekadar bertepuk sebelah tangan...dan akhirnya diriku ini yang dikecewakan...kerana aku memperbodohkan diri dengan mengharapkan daripada seseorang yang tak mungkin dapat membalas perasaaan ku ini..entahlah, adakah berbaloi ke aku menunggu seseorang yang sudah lama dan dalam diam meminati dia.kerana jika dibandingkan peribadian dia dan aku sangat berbeda.sampaiku rasa tidak sepadan dengan nya....

tapi movie tu tak mampu menyentapkan diriku ini yang sering khilaf dengan cinta.cinta yang ditunjukkan oleh media barat yang tidak seiring dengan tuntutan agama kita.cinta sebelum pernikahan.cuba tonton trailer dari movie ini...


lebih-lebih lagi selepas aku menonton satu filem yang diadaptasi daripada novel 'Ketika Cinta Bertasbih', sedangkan dibandingkan dengan watak Anna Altahfunnisa aku sudah merendah diri inikan pula mahu dibandingkan dengan Siti Khadijah, Siti Aisyah dan Fatimah az-Zahra...sudah tentulah aku sudah terkeluar senarainya...malu btol dengan diri ku ini...

ASTAGHFIRULLAH...
ASTAGHFIRULLAH....
ASTAGHFIRULLAH....


nak mengatakan lebih2 pun tak mampu...sepertimana puisi yang pernah ku dengari tidak pun anda membaca mana-mana sumber. di sini inginku kongsikan bersama-sama dengan anda semua.puisi ini aku mengambilnya daripada penyajak dari Parsi bernama Rumi yang diselit dalam novel 'Ketika Cinta Bertasbih':
 
disampaikan oleh Ayatul Husna
 
CINTA adalah KEKUATAN yang mampu
mengubah duri jadi mawar,
mengubah cuka jadi anggur,
mengubah malang jadi untung,
mengubah sedih jadi riang,
mengubah setan jadi nabi,
mengubah iblis jadi malaikat,
mengubah sakit jadi sehat,
mengubah kikir jadi dermawan,
mengubah kandang jadi taman,
mengubah penjara jadi istana,
mengubah amarah jadi ramah,
mengubah musibah jadi muhibbah,
itulah CINTA !!!
 
disampaikan oleh Anna Altahfunnisa:
Sekalipun CINTA telah kuuraikan dan kujelaskan panjang lebar.
Namun jika CINTA kudatangi, aku jadi malu pada keteranganku sendiri.
Meskipun lidahku telah mampu menguraikan dengan terang.
Namun tanpa lidah,
CINTA ternyata lebih terang
Sementara pena begitu tergesa gesa menuliskannya
Kata kata pecah berkeping keping begitu sampai kepada CINTA
Dalam menguraikan CINTA, akal terbaring tak berdaya
Bagaikan keldai terbaring dalam Lumpur
CINTA sendirilah yang menerangkan CINTA dan perCINTAan

apa-apa yang dikatakan diatas mungkin ada benarnya tak pun sebaliknya..kadang-kadang cinta mampu menghayutkan kita atau menyebabkan ada dalam kalangan kita lalai dengan tanggungjawab kita kepada Nya...itu sangat kita takut....NAUZUBILLAHIMINZALIK..

OJO KELALEN 
KAWAN-KAWANKU....


aku mungkin tidak dapat menasihat dengan baik...tapi sekadar berkongsi pandangan dan juga ingin mengingatkan diri dan secara tidak langsung kepada para pembaca blog ku sekalian....

apa-apa pun deep in my heart i know that Allah knows when the time is come, i will find my prince charming who will come in shinning amour that'll lead me to the right path to get us near to Him.....insya Allah....

 (^_^)

Friday, July 15, 2011

seminar memperkasakan generasi muda uitm 2011 (SMGM)

 ASSALAMUALAIKUM...GUTEN TAG...こんにちわ。。。。

on the 1st july till 3rd july, i joined a program in UiTM Shah Alam. the program was "SEMINAR MEMPERKASAKAN GENERASI MUDA"

the program was for our brothers and sisters from two different districts in different states, which were; Pekan (Pahang) and Sembrong (Johor). these two districts were from DS Najib and DS Hishamuddin respectively districts...and it was a volunteering program for the SPM and STPM's students 2011.

actually i didn't really the activities they had done there. but i know you might guess the program probably for the 'kecemerlangan' purpose like:motivational, technique for answering the paper and etc....however, i have my own second thought.the program was also about for getting the closeness between different races for the sake future's nation...yeah, at the end of the closing ceremony there were murals was drawn by the students.from the era colonization till vision 2020.i love the mural in era of 70's..the picture was really cool.plus, my adiks won in that era.hehe..you go girls!!!


my purpose of being there was for being kakak angkat.=sister to the student.each group were given 5-6 students....luckily i got 5...hehe...pretty experienced right???me and my friend also shared our adik2...hihi....they were pretty sporting.phew...hihi~that was so relieved....


other than that, i also found few enzyme that can boost up my spirit to stand there for a long period..hehehe.....you know what i mean right...instead of, i got adik2..i also got my new crushes....wakaka...ok crushes.a lot right???wakaka....well, actually they were only two people that i crushed..and fortunately, they were from medicine and electrical engineering faculties...well, hello people!!!we're neighbour!!!hak3...but, we never met each other...waakkakaka...what a pity huh???




after two years for not having a trully crush...i happily to say that i was enjoyed to experience that feeling again...i was thought that i wouldn't had a chance any more..wakaka...what a statement..:p...hehehe.....i also gave few nicknames to my crushed...(sempat ajer..)..'the green lantern' and ' dong woon b2st'....hahahha~

as the last word from me, i really enjoyed that program...and i 'm already miss all my adik2...ALL THE BEST PEOPLE!!!!SPM AND STPM...(^^)v
P/S----->>>>>jom kita enjoy video ni....

dan juga

kita bersahabat selamanya yea..:)

http://www.youtube.com/watch?v=saRnATH4cJQ

Thursday, June 16, 2011

dunia oh dunia...

ASSALAMUALAIKUM....GUTEN ABEND..こんばんわ。。。

'indah' sungguh bahasa mereka gunakan apabila memberi ulasan di 'Facebook'...lebih-lebih lagi yang berkaitan isu politik...kadang-kadang apabila aku membaca ulasan mereka itu, aku ketawa kecil dan ada juga sekali aku menperlekehkan mereka kembali dalam hati kecil ku..kerana sebahagian besar daripada mereka berkelakuan seperti anak-anak kecil bergaduh....pendek kata..

 'kicik punya hal,itu mau cari pasal ka??'
tak cukup pasala politik..pasal isu-isu semasa yang lain seperti sosial anak remaja yang semakin lama semakin menjadi-jadi isunya..tak cukup pasal dara,lesbian,gay dan lain-lain semuanya betul-betul memeningkan kepalaku...

ish2x....macam-macam la....

DUNIA

DUNIA

DUNIA

DUNIA AKHIR ZAMAN .....


ASTAGHFIRULLAH.....


sekarang ni...kalau anda semua perasaan macam-macam la rancangan tv ni..nak mencari ustazah pilihan la ustazah solehah la..


mak cakap'lepas ni musti orang yang masuk rancangan ni..pasang angan-angan boleh kahwin dengan mana2 datuk..".korang sendiri boleh nampak kesan selepas rancangan seperti gadis melayu dan NONA...ya,saya tahu anda akan kata apa jodh dia..ya..saya akui..tapi akhirnya persepsi tersebut pasti akan muncul dalam fikiran anda semua kan???hak2...(maaf...)



macam2 la...dia ingat berdakwah ni business ke???..nak market2 kan diri...cukup la dengan tanyalah ustaz dengan tanyalah ustazah..sekurang-kurangnya yang menyampaikan itu mempunyai ilmu yang mendalam dan berpengalaman dalam bidang menyampaikan ilmu tersebut..kita ni yang sekadar SPM/STAM dan lain-lain apa cer..nak join mende2 tu..banyak cara nak berdakwah...dan yang pasti...


hurmmm..

hurmmm..

renung-renungkan lah...

 TAPI!!!!!
ADA SATU PERKABARAN YANG PALING BESTTTTTTT~

paling best!!!dunia ni hanya sementara...tak yah la nak kecoh2 sangat la kan...
SO CHILL POLARIS!!

siapa betul dan siapa salah kan.bukan terletak di tangan kita..siapa kita nak menghakimi mereka2 ni..kita ni juga hanyalah hamba2 Allah...apa yang kita harapkan kebaikan dunia dan akhirat tu yang penting...mantapkan akidah kita pada Allah lagi bagus...daripada situ kita boleh mantapkan bahagian yang lain....seperti solat , puasa dan juga ibadat yang lain..insya Allah...(betulkan aku jika ku salah..)

paling minimum yang korang boleh buat juka tak mampu nak buat amal makruf nahi mungkar ni..hanya dengan menggunakan hati.iaitu selemah-lemah iman...dengan cara koau berniat dalam hati mengeji akan perkara kemungkaran itu....pluskita berdoa kepada Allah agar diberikan petunjuk kepada para pembuat kemungkaran tu...(maaf la bahasa saya semakin kurang sopan..)



 apa yang aku harap kan orang di luar sana dan generasi akan datang supaya mampu menjadi pemimpim yang lebih baik pada masa kan datang..itu yang kuharapkan...insya Allah..amin ya Rabb...

oleh yang demilian tugas ku pada masa ini ialah memperlengkapkan ilmu di dada agar dapt mendidik diriku dan juga anak-anakku...(salah satu tugas seorang ibu-mendidik kepada anak2)


p/s:kiranya anda membaca blog ku ini agak tersinggung atau 'cakp tak serupa bikin'..minta maaf la..saya ni masih menuntut ilmu dan apa yang saya coretkan di sini sekadar berkongsi pendapat saya tentang apa yang berlaku di sekitar persekitaran saya dan mungkin ini juga berlaku di kawasan sekitar anda..(^^)

sekian terima kasih dan wasssalam...

Wednesday, June 15, 2011

4th-6th Jun

ASSALAMUALAIKUM...GUTEN ABEND...こんばんわ

apa yang berlaku sepanjang tarikh tersebut???

YA..
YA..
YA..

FAMILY DAY kat kampung di Batu Pahat,Johor la....mana lagi....(^^)V

berjumpa dengan sanak-saudara..huhu..ayat macam nak raya pula kan???hihi...raya lambat lagi...sekarang kita dalm bulan Rejab....tapi kan...sedih la masa 1st day Rejab hari itu,aku tak dapat puasa..bukan sebab kita sedang bermusafir...tapi sebab gastric baru nak baik la....

SABAR JER LA...


sempena kenduri untuk arwah nenek ku..al-Fatihah untuk arwah nenda tersayang..semoga Allah mencucuri rahmat ke atas arwah..(^^)...

kami menyediakan  juadah orang jawa..yeah!!!i'm proud to be javanese..coz i can't be japanese..wakaka..so here, i put together the picture of nasi ambang..and how we served it..hehehe...
haha..nasi ambang..my faveret..makan dalam dulang..sangat best!!
satu dulang dihadap ramai2.baru nikmat makan bersama keluarga tersayang...
beberapa minit kendian....
bukan akak ni sorang yang habeskan nasi dalm dulang ni...orang len...ambik gambar dia sorang sebab die lambat makan...huhu..apa2 pun peace yo!!lpas ni boleh makan nasi minyak plak..

selepas kenduri pada malam itu, bermula la program Family Day kami...yeay!!!!malam tu kami dibahagikan kumpulan..dan inilah game yang kami main sepanjang Family Day kali ni:


  • teka -teki (i'm totally bad at this game)
  • teka barang
  • sudoku,finding words and find the differences...
  • boling kampung (horrible gak...baling kelapa macam nak lempar cakera..)
  • win,loose or draw (my team win!!)
  • boling tenpin...(dapat second place..hehehe..strike 2 kali ma...)
tengok hadiah nye..siap tv LCD tu..hak2..x tahan...

kek2 utk besday sesape pd bulan 6..huk3..

siap pasang wayang pacak kat tingkap lg.hik2...

masa ni pembahagian kumpulan...saya berada di kumpulan ketiga...keluarga mak mok n makngah..

boling!!yeah....aktiviti wajib dibuat..heheh..tu dia style x pokde kte main....1st time main ley strike tu....hehe..we're teammate!!

apa2 pun best....sebab ramai yang balik especially anak mak ngah semua balik...termasuk cucu-cucunya...first time jumpe dengan Nizar...comel giler...nak gigit jer tangan die......tapi, tak sampai hati..actually, dalam lembut tau..luar jer nampak brutal.huhu...kalau ada anak sendiri sayang wo.....huhu...

next gathering is on ramadhan....yeay!!!!


Thursday, June 9, 2011

patient~

ASSALAMUALAIKUM....GUTEN ABEND...こんばんわ。。。

I just can back from 'kampung'...and i will update my blog tonight.....
.
.
.
.
new pictures will upload here and also in my facebook....
hehe...

so please be patient~

Wednesday, June 1, 2011

bila kau nak berubah

BERUBAH...

susah sangat ke nak berubah untuk menjadi yang lebih baik....
kenapa engakau perlu memandang ke belakang semula....sedangkan kamu perlu maju ke hadapan tanpa perlu memandang ke mana-mana arah....
pandang ke hadapan ke arah jalan yang lebih lurus mendapat keredhaan daripada Nya....

ku tahu dunia ini penuh dengan tipu muslihat yang menyebabkan kau sering kali khayal diulit tipu muslihat itu...
dan kau tahu siapa yang melakukan tipu muslihat..dan pembuat itu adalah musuh mu yang nyata sejak dari zaman Nabi Adam A.S...

setiap kali kau melakukan kemungkaran terhadapNya..tidakkah kau tahu akan kemurkaanNya terhadapmu...
"yA..AKU TAHU.."

jadi..mengapa kau masih melakukan dmikian.......
KENAPA????!!!

KENAPA?!!!!!!!

KENAPA??????!!!!!
diri..aku amat menyanyangi dirimu...kerna ku bimbang pabila suatu masa nanti ketika engkau akan diperhitung dan dihakimi oleh Nya..amalan mu lebih berat kepada dosa yang memungkin kan kau masuk ke tempat yang sengsara..sedangkan..Dia banyak kali memperingatkan dirimu akan kenikmatan syurga nanti..
tidakkah engkau mahukan kenikmatan yang Dia katakan itu????

"YA.aku juga mahukannya.."

jadi..
jadi..
jadi..
apakah tindakan engkau untuk mendapatkan kenikmatan daripadaNya????
BERTAUBAT LAH..
BERTAUBATLAH....
BERTAUBATLAH...

ASTAGHFIRULLAHALA'ZIM....
ASTAGHFIRULLAHALA'ZIM...
ASTAGHFIRULLAHALA'ZIM........

perbanyakkalah amal ibadahmu..Insya Allah...kau akan menjadi manusia yang berjaya...dunia akhirat..:)
CUBA MENJADI YANG TERBAIK DEMI MENDAPATKAN KEREDHAAN DARIPADA MU..YA ALLAH....

amin Ya Rabbala'min.....

hasil nukilan:nadzeerah bt idris.23.52p.m(1/6/2011).



Saturday, May 28, 2011

hati seorang anak...

 
ASSALAMUALAIKUM....GUTEN ABEND...こんばんわ

sebagai seorang anak, apa yang anda harapkan daripada mereka??
KASIH SAYANG??DUIT???PERHATIAN???KEHARMONIAN KEKELUARGAAN??

hurmm....pikir2kan la....
mungkin anda sebahagian daripada anda akan berkata "ujian rumahtangga..masing-masing ada ujiannya tersendiri"..mungkin benar....tapi jauh di sudut di hatiku,sedih juga pabila mendengar keluhan yang diluahkan olehnya...kadang-kadang aku sendiri mahu lari dari rumah ini...duduk berjauhan daripada mereka...tapi takdir Allah meletakkan aku belajar di Malaysia sahaja.moga-moga dapatlah bersama dengan keluarga ku...insya Allah mudah2an..
 

aku sendiri tidak tahu di mana silapnya bermula...dalam  benak hati kecilku berkata "kenapa mereka ini tidak mahu menyelesaikan masalah ini dengan sendiri secara aman dan tidak mahu membiarkan anak2 mereka.khuatir akan tertekan bersama dengan masalah mereka.".tidakkah mereka tahu apa yang diinginkan seorang anak daripada ibu bapa mereka iaitu sebuah keluarga bahagia...sepertimana dalam lagu nasyid 'KELUARGA BAHAGIA'
apakah perasaan anda semua apabila anda melihat kedua-dua ibu bapa anda sering tidak sependapat di hadapan anda. ibu anda sering meluahkan perasaannya kepada anda..apakah respons yang anda mampu berikan kepada beliau sedangkan anda sendiri tidak pernah mengalami pengalaman bercinta ini kan pula memberikan respons mengenai hal rumahtangga ibubapa anda.sampaikan satu tahap, anda sendiri takut akan berumah tangga disebabkan anda sering mendengar...
 
umurku semakin meningkat dewasa...YA..aku sudah memasuki alam dewasa (21 tahun..). kamu mengertikan apa yang aku khuatirkan ketika ini dan juga masa akan datang...kadang-kadang fikiran jahat ku sering timbul..nauzubillahi min zaliq...jangan la berlaku yang bukan-bukan ke atas keluargaku....bukan ku ingin membuka aib keluargaku sekalipun..hanya di sini tempat ku luahkan perasaan aku dan mungkin pada waktu  yang sama aku mendapat pendapat daripada rakan2ku....
 
hati ku sedih pabila aku sendirian..mengapa ini ter jadii terhadap mereka..di manakah kejujuran dalam perhubungan, persefahaman antara mereka dan kasih sayang....
 
 
KU HARAP CINTA BY NOW SEE HEART
Kuharap kau cuba memahami
Luahan hati ini
Yang ingin dicintai
Kuharap kau dapat menghayati
Sentuhan jiwa ini
Yang ingin disayangi

Tiada balasan

Yang ada hanyalah alasan
Tiada jawaban
Yang ada hanyalah persoalan

Di manakah kejujuran

Di manakah ketulusan
Di manakah keikhlasan
Di manakah kejujuran

Kerana Tuhan hanya mahukan

Kejujuran, keikhlasan
cinta

Kuharap

kau dapat menghayati
Sentuhan jiwa ini
Yang ingin disayangi

Kuharap

kau cuba memahami
Luahan hati ini
Yang ingin dicintai
Kuharap kau dapat menghayati
Sentuhan jiwa ini
Yang ingin disayangi
 
 Kerana Tuhan hanya mahukan
Kejujuran, keikhlasan
cinta

di sini ku sertakan notes yang aku peroleh dari Facebook.selain aku menasihati diriku,aku juga ingin menasihati kepada bakal2 isteri dan isteri2 di luar sana;
Kepada isteri2 dan juga bakal isteri….

SAYANGI DAN BERSYUKURLAH DENGAN KEHADIRAN SEORANG YANG BERGELAR SUAMI !!!!

SUATU PERJALANAN
“Tanggungjawab suami selain memberi nafkah dan mencari rezeki, jangan lupa bimbing anak dan isteri. Kalau suatu hari berlaku selisih faham, jangan cepat menuding jari. Duduk berbincang dan cari kata sepakat. Tiada bumi tak ditimpa hujan.”

Teringat pesan ayah di suatu petang..
“Ayah dulu bila arwah mak mula bising bersuara, ayah tak balas dengan kata-kata. Ayah keluar hidupkan motor, pergi ke Behrang cari mee goreng mamak. Bila sampai saja di rumah, ayah hulur pada arwah Mak, muka yang tadi masam terus tersenyum riang. Suami kena tahu kesukaan isteri, supaya mudah memujuk hati,”

ayah menambah berkongsi pengalaman selama 41 tahun bersama arwah Mak.
Persefahaman antara suami dan isteri bukan boleh dicapai sehari dua. Ia merupakan satu perjalanan sepanjang usia perkahwinan. Cabaran dan dugaan pastinya tidak sama, di awal, pertengahan dan di hujungnya. Justeru, sikap saling memberi dan menerima sangat perlu dipupuk dan dibaja. Memberi kelebihan diri untuk saling melengkapi. Menerima kekurangan untuk saling menginsafi, suami mahu pun isteri bukanlah manusia sempurna.

SILAP ISTERI
Kesilapan isteri bermula apabila melupakan kebaikan suami kerana benci dengan sikapnya yang tidak menyenangkan hati. Silap menjadi dosa andai keistimewaan suami orang yang sering dibicara. Keburukan suami dijaja, atas alasan minta nasihat rumahtangga. Tapi apa maknanya kalau semua orang bercerita.

Rasulullah SAW pernah mengingatkan melalui sabdanya yang bermaksud: “Wahai kaum wanita, aku lihat kamu ini lebih banyak di neraka”  Seorang wanita lalu bangun bertanya, “Apakah yang menyebabkan yang demikian? Adakah sebab kami ini kufur?”

Rasulullah SAW menjawab, “Tidak. Bukan begitu. Tetapi ada dua tabiat kamu yang tidak elok yang boleh menjerumuskan kamu kedalam neraka:
1. Kamu banyak mengutuk atau menyumpah
2. Kamu kufurkan kebaikan suami.”

Ada kalanya, isteri merajuk tanpa sepatah kata. Suami yang tak tahu menahu, terus buat biasa. Muka isteri semakin kelat, hilang serinya. Menahan ego diri, ingin dipujuk dengan kata cinta, namun tidak berbicara dan bersemuka. Suami tertanya-tanya sendiri, akhirnya terasa hati. Salah siapa agaknya, bila masing-masing memendam rasa. Kasih mula bertukar marah.. Marah marak menyala benci.

YANG LEBIH, YANG KURANG
“Awak beruntung ye, dapat suami yang memahami. Tak seperti saya. Hari-hari menjeruk rasa,” luah seorang teman yang baru beroleh cahaya mata.
“Suami saya juga ada kurangnya. Tapi kelebihannya lebih banyak untuk saya perkatakan. Saya pun isteri yang ada salah dan silap,” jawab saya supaya dia buka mata.

“ Ada suami yang tak pandai urusan rumah tangga, namun dia bijak berjenaka, meriah suasana. Ada suami yang jarang menghadiahkan bunga, tapi selalu membelanja anak dan isteri dengan makanan istimewa. Dan ramai juga suami yang tidak reti memujuk, bermain kata. Tapi mudah bertoleransi bila diminta bantu sini dan sana . Ketepikan kekurangannya dan ambil kelebihan. Pasti awak juga akan rasa bertuah beroleh suami seperti dia.” pujuk saya lagi. Moga-moga dia berubah hati. Kembali ‘memandang tinggi’ kehadiran seorang suami.

ENGKAU TERBAIK UNTUKKU
“Sedangkan lidah lagi tergigit, apa pula suami isteri, buang yang keruh, ambil yang jernih. Baru teguh peribadi..”
Wahai teman bergelar isteri, mari kita muhasabah diri. Pohon keampunan dari Ilahi agar cinta Nya bersemi kembali. Banyakkan istighfar dan juga sedekah, kerana janji Allah setiap kebaikan menghapus kejahatan.
Susunkan jemari pintalah kemaafan dari lelaki bernama suami. Jangan bertangguh dan jangan lengah. Bimbang maaf tiada serinya lagi.
Pandang wajahnya, lihat matanya. Bisikkan di sanubari, “Terima kasih, suamiku. Engkau terbaik untuk diri ini.”
Mencari dan terus mencari cinta Ilahi.
Saling berpesan-pesan kpd kebaikan..

“The only real mistake is the one from which we learn nothing…”



fikir2kanlah....



Friday, May 27, 2011

I WILL WAIT...

ASSALAMUALAIKUM.....GUTEN ABEND.。。。こんばんわ

I WILL WAIT FOR HIM.....
sound stupid right???yeah.....that's all i can say for now...why do i say like that???because i had waited for 8 years..yeah...after UPSR i never had a chance to talk him about it...and i even forgot to bid farewell to him....
yeah...pretty sad right!!
 (i never sent him a present ok???)
 my friend told me once' if u had a crush..it will last about 40 days.if it love,it will last forever...'.i 'm not sure about the last sentences...hak3...but the last 40 days i'm pretty sure remembered what i read...

some of my friends told me that "insya Allah kalo ada jodoh, ada la...ko jangan harap sangat"...i keep telling myself..if only if i had a chance to tell him about how my heart felt for him..will i able to add him as my friend in my Facebook(FB) or probably my Friendster(FS)...

yes... i met him again in Friendster...it is because i saw him friend with my ex-classmate (AZ), during primary school...at first, i didn't recognize him from AZ's FS because he didn't use his name...i tried to open his page and i directly added him as my friend...alhamdulillah...he approved me..and after that, he sent me a message and ask me properly to change my profile picture with a proper one..at that time i used my profile picture of vanessa ann hudges...coz it too exposed..alhamdulillah what he told me is really true....so..i changed the picture...

after that, we had sent messages....in 2009, i added him at FB..from AZ's page again.but in FB we were not message as often...unless for important matter. then i will post on his profile....such as SKDB's reunion..like status and link...other than that, i'm so afraid to do so..because he's really a good person..and from my observation through his writing on his page,he doesn't seems different from the day i knew him....especially in a video where he sang with his friend...but i can't put on my blog..hehehe....takut kantaoi maa.....hak3...

and so..why am i saying that i will wait???
it is not because i'm too hopeful from him..who am i got that power to decide them...and it is not fault if i pray..right???because the rest is Allah who will decide them...maybe He will destine me to meet someone else which is much better than AS...so, all i have to do is to pray and Solat Hajat and pray everytime after Solat Fardhu asking 'dipertemukan jodoh'...so..i'm following what my ustaz told me once...
(xde la waiting for him like this..nampok benor menipunye...:P)

therefore,just wait....SOUND SILLY FOR YOU...
but NOT for me...i don't care....if i can wait for 8 years why don't i wait another two years??we finally graduate together but in different institution...(^^)V

if i meet another who destined for me by Allah...i will accept it with Redha...(^_^)

just wait and see the journey of my life...i just can't wait..even though the journey is not sweet as in korean drama or maybe like 13 year finding love....but, i will wait........



P/S>>>>ada banyak masa lagi untuk aku berubah untuk menjadi yang lebih baik....
MAHA SUCI ALLAH~

 ENJOY THE SONG!!!きいてください。。。。